stek 1420

Eigentijds oud worden

Tivoli, Utrecht

  • project    BlueBrassLiving, Herbestemming popcentrum Tivoli
  • locatie    Oude Gracht, Utrecht
  • periode   2014
  • status      ideeënprijsvraag

Met het gereedkomen van de verbouwing van voormalig Muzekpaleis VredenBurg is het pand van Popcentrum  Tivoli aan de Oude Gracht leeg gekomen. De toekomst van het pand is onzeker; de stichting Oud Utrecht heeft deze situatie aangegrepen om een prijsvraag voor nieuwe initiatieven en ideeën uit te schrijven.

stek architecten heeft in een samenwerkingsverband met Marx & Steketee architecten en Bureau Jochem Heijmans, het popcentrum herbestemd tot Blue BrassLiving: de Bleu Zone in het centrum van Utrecht.

Een Blue Zone is een gebied in de wereld waar hoge percentages van de bevolking een verbluffend lange levensduur hebben. De Blue Zone bewoners zijn in staat hun gezondheid en vitaliteit te behouden tot ze ouder dan tachtig, negentig of zelfs honderd zijn. Het geheim van gezond, vitaal en gelukkig oud worden!

Oud(er) worden en (toenemende) vergrijzing is een trend in Nederland, die zich ook manifesteert in de binnenstad van Utrecht. In 2015 zal de populatie 65+ ers in de Utrechtse binnenstad 35.000 bedragen; in 2035 zal dit aantal zijn opgelopen tot 70.000. Voor deze groep zal BleuBrassLiving een plek bieden om te wonen, samen te komen, gebruik te maken van een veelheid aan diensten; maar bovenal te genieten.

Hiertoe zijn er een aantal woningen  voor ouderen ondergebracht, met verschillende niveaus van zorg. De grote zaal in het hart van het complex is getransformeerd tot een brasserie die als huiskamer voor de vitale ouderen, maar ook als pleisterplaats in de stad voor jong en oud zal functioneren. Het voormalige Weeshuis, direct gelegen aan de Oude Gracht is ingezet als gezondheidscentrum en servicepunt. Aan dit servicepunt is een netwerk van zorgverleners en adviesdiensten verbonden, waarmee senioren in de gehele binnenstad
gefaciliteerd kunnen worden. Het historische pandhof is weer opengemaakt en ingezet als loungetuin en toegang tot de brasserie. Hiermee ontstaat er een duidelijke routing en wordt er weer licht en lucht in het complex gebracht.