stek 1426

Biobased

woonconcept DDacha

  • project    prototype DDacha8, Almere
  • locatie    Homeruskwartier, Almere
  • periode   2014 – 2015
  • status      gerealiseerd
  • foto’s      Rene de Wit

In het Homerus kwartier in Almere wordt het prototype van een nieuw woonconcept gebouwd: de DDacha. DDacha is een bijzonder biobased en cradle-to-cradle woonconcept. Het casco, de basis van de DDacha, wordt gevormd door ongelijmde massief houten wanden die in de fabriek vervaardigd worden. De houten binnenzijde van de wanden blijft zichtbaar en geeft een unieke karakter aan het interieur. In combinatie met natuurlijke isolatiematerialen als vlas en houtvezel en een onbehandeld larikshouten gevelbekleding maakt dat de DDacha een tot (milieu) bewust woonconcept.

Sensueel 
De DDacha is een innovatief en sensueel woonconcept. DDacha staat voor een zintuigelijke, comfortabele en gezonde woonervaring. Het ontwerp richt zich op de vijf zintuigen: zicht, geur, gehoor, smaak en tast.

8 bij 8 meter
DDacha is in verschillende configuraties te bouwen en uit te breiden op een moduulmaat van 4 bij 4 meter. De kleinste, de basiswoning of de DDacha8, meet 8 bij 8 meter, is zeer compact ontworpen en is geschikt voor een- of twee persoonshuishoudens. Het ontwerp is gelijkvloers. Daarom is de DDacha ook geschikt als starterswoning, mantelzorgwoning, als werkruimte of atelier aan huis, als gastenverblijf en als vakantiewoning.

DDacha is een samenwerkingsverband tussen stek architecten en Marx & Steketee architecten.