stek 1328

Samen leven

De keuken als hart

  • project    Woonhuis SD II
  • locatie    Wilhelminapark, Tilburg
  • periode   2014
  • status      voorontwerp

De opgave voor dit statige negentiende-eeuwse pand aan het Wilhelminapark te Tilburg is een herbestemming tot twee leefomgevingen: voor een gezin met twee kinderen en voor de oma.

De begane grond van het pand was ingericht als tandartsenpraktijk, de verdiepingen erboven als een woonhuis in verrommelde staat.

Uitgangspunt voor de nieuwe bewoning is een deling van het pand in twee leefomgevingen, waarbij één ruime centrale keuken als hart én ontmoetingspunt van het pand functioneert. Beiden maken gebruik van de keuken die plek biedt aan meer dan 10 personen.

In de bestaande bebouwing verder het perceel op, is een gelijkvloerse appartement ondergebracht waar de oma voor een langere termijn kan wonen. Naast de toegang via de keuken is, heeft dit appartement ook een eigen voordeur. Het appartement is specifiek ingericht naar haar wensen, waarbij slim dubbelruimtegebruik en veel opbergmogelijkheden een vereiste zijn. De toepassing van glas in de wanden en het aanbrengen van een ruim daklicht maakt het binnen verrassend licht.

De serie van ruimten op de begane grond wordt afgesloten door een autostalling en fietsberging.

De leefomgeving voor het gezin met kinderen is zo open mogelijk gehouden. Op de leefverdieping is er een extra doorgang gecreëerd waardoor het mogelijk is rond te lopen. Ook de toegang tot de daktuin heeft een andere, meer centrale plek gekregen. Functies als toilet, garderobe, pantry & techniek zijn zoveel als mogelijk in een centrale kern gevat. De historisch fraaie trap blijft gehandhaafd.

Op de slaapverdieping is de grote verdiepingshoogte in het pand worden zoveel mogelijk ingezet als ruimtelijke kwaliteit. Het karakteristieke houten spant en de ontoegankelijke zolder worden zichtbaar gemaakt. De bestaande slaapkamers worden iets kleiner, de badkamer wordt meer efficiënt ingericht en krijgt een ruime vrije hoogte. Een ruime daklichtstrook in het achterdakvlak zorg voor een prettig licht in op deze verdieping.