stek 0702

Prive vs.publiek

woonhuis

  • project    Woonhuis IA i.s.m. marcus architecten
  • locatie     Wamel
  • periode   2007 – 2008
  • status      gerealiseerd
  • foto’s       Frank Marcus

De typische vorm van dit woonhuis is sterk afgeleid van de plaatselijk context: de vorm van het kavel, de voorgeschreven rooilijnen en eisen vanuit het vigerend bestemmingsplan. Om extra ruimte binnen het volume te vinden is er een split level indeling aangebracht. Een centraal trappenhuis verbindt deze niveaus en biedt een open relatie tussen alle vertrekken in het woonhuis. Door de niveauwisselingen is er binnen het woonhuis ruimte gevonden voor een kantoor, een semi verdiepte autostalling en een ruimte voor high tea, waarin de Schotse afkomst van (een van) de terug te vinden is. De entree tot de woning is middels een trap.

Naar de straatzijde sluit de woning zich af (publiek) , naar de achterzijde opent de woning zich op alle lagen (privé). Er is een patio of binnenhof gecreëerd die vanuit alle vertrekken te zien is. Het verschil tussen de voor en achterzijde wordt nog versterkt door het toepassen van houten gevelbekleding in de patio en een donker genuanceerde baksteen in de zij en voorgevel. Grote kijkvensters aan de achterzijde van de woning laten het daglicht diep in de woning vallen en geven een fraai beeld op de tuin en het omliggende land. Een brede flauwe trap maakt het mogelijk om vanaf de patio de tuin te betreden.

De splitlevel indeling levert een bijzonder gevelbeeld waarin doorlopende schuine lijnen en spectaculaire dakvorm ontstaan. Om deze te accentueren is het de dakconstructie van radiale houten balken zichtbaar op de bovenste etages.

Het hoge afwerkingsniveau en het gebruik van zorgvuldig gekozen grijs- en wittinten in combinatie met veel blank hout geven het interieur een uitgesproken en heldere sfeer.

Voor dit project heeft stek in de ontwerp fasen met marcus architecten samengewerkt, hierna is het woonhuis  door marcus architecten nader uitgewerkt en in de uitvoering begeleid.