stek 0801

Licht & lucht

renovatie woonhuis

  • project    Woonhuis FD
  • locatie    Oud Zuid, Tilburg
  • periode   2007 – 2011
  • status      gerealiseerd

In eigen beheer is door stek architecten een historisch woonhuis uit 1895 volledig gerenoveerd. Ooit bewoond door de wijkagent van de wijk Korvel, heeft het pand dienst gedaan als bloemenzaak, wijnhandel, studentenhuis en de laatste drie decennia als woonhuis.

De gebouwschil van het  woonhuis is gedeeltelijk vernieuwd en aan de huidige eisen voor warmte- en geluidisolatie aangepast, zonder daarbij de authentieke vormgeving en uitstraling te verliezen. Een deel van eerdere verbouwingen is daarbij teniet gedaan of gewijzigd om de historische kenmerken van het woonhuis  terug te brengen.

De grootste verandering is in het interieur te vinden. De oorspronkelijke vrije plafond hoogte van 3,5m is teruggebracht en middels een nieuwe centrale trap is de bereikbaarheid van de verdieping sterk verbeterd. Deze centrale opgang in combinatie met een bijzondere balustrade, maakt dat er licht en lucht in het interieur is teruggebracht. Het maken van een heuse entresol op de verdieping draagt hier eveneens ruim aan bij.

Door de aanwezige wanden te verplaatsen, verkeersruimte een dubbelfunctie als verblijfsgebied te geven en aanvankelijk loze ruimten nuttig in te zetten als boekenkast of kledingkast, is er een aanmerkelijk groter leefoppervlak ontstaan. Met het daarbij in ere herstellen van de originele proviand kelder, het verplaatsen van een badkamer naar de 1e verdieping en het inpassen van een ruime keuken met bijkeuken is het comfort tot een aangenaam niveau gebracht.

Het hoge afwerkingsniveau en het gebruik van zorgvuldig gekozen grijs- en wittinten in combinatie met helder groen- en blauwaccenten maken deze renovatie compleet.