stek  1225

studiecentrum REBO

complexe  transformatie

  • project                 studiecentrum faculteit REBO, Universiteit Utrecht
  • projectarchitect  Marx & Steketee architecten BV
  • locatie                   Janskerkhof, Utrecht
  • periode                 2012 – 2015
  • status                    gerealiseerd
  • fotografie             René de Wit

Vanaf medio 2012 is stek architecten betrokken geweest bij de renovatie van het universiteitscomplex aan het Janskerkhof te Utrecht. In een samenwerkingsverband met projectarchitect Marx & Steketee architecten, is vorm gegeven aan de herbestemming van dit rijksmonument tot het nieuwe studiecentrum voor de faculteit REBO van de Universiteit Utrecht.

Het Janskerkhof-ensemble ligt in het hart van het historische centrum van Utrecht tussen Janskerkhof, Domplein en Hoogt. Het historische complex is in 1264 gesticht als Minderbroedersklooster en was gedurende de 16e tot 18e eeuw het bestuurscentrum.Na de 19e eeuw fungeerde het complex als instituut voor zoölogie en anatomie en van 1982 tot 2013 als bibliotheek van de rechtenfaculteit. Het ensemble is sindsdien getransformeerd tot studiecentrum voor de faculteit Recht, Economie,  Bestuur en Organisatiekunde (REBO) zal vanaf januari 2016 plaats bieden aan  950 studieplaatsen verdeeld over individuele werk- en studieplekken, werkgroepruimtes en collegezalen. Het ensemble wordt eveneens een informatiecentrum voor studenten en gaat plaats bieden aan de Utrechtse School voor Rechtsgeleerdheid. Het wordt een plaats waar studenten komen om kennis uit te wisselen, om elkaar te ontmoeten en voor langere tijd verblijven. Daarnaast faciliteert het centrum representatieve activiteiten van de faculteit, die ook haar bestuursbureau hier gevestigd heeft.

In het ontwerp proces is gewerkt om –  door de complexe en gelaagde structuur leesbaar te maken –  de monumentale waarde van het ensemble te verhogen en tegelijk een robuuste, heldere en toekomstvaste structuur te bieden voor interne routing en ontsluiting.