stek 19A06

herbestemming

nieuw hart voor de Besterd

  • project    Klooster Besterd
  • locatie     Tilburg
  • periode   2020
  • status      concept
  • foto’s       stek architecten

In Tilburg heeft stek architecten in samenwerking met ontwikkelaar Honk en horecaondernemer Kim van der Hoff een concept uitgewerkt voor het voormalige klooster, beter bekend als het Rode Kruisgebouw, op de Besterd. 

Het pand, oorspronkelijk gebouwd als klooster staat op een prominente plek. Hier lag voorheen de kerk, pastorie en onderwijsgebouwen van de wijk. Nu bestaan alleen het klooster en de pastorie nog, de school heeft een ander gebouw in het gebied gekregen. Het Rode Kruis heeft het langst gebruik gemaakt van het pand, wel 41 jaar. 

Eind 2018 kondigde de gemeente verkoop van het pand aan, maar tot op heden is dit nog niet gebeurd. Inmiddels verslechtert de sociale veiligheid met de dag en wordt het tijd dat er iets gaat gebeuren.

In 2019 heeft stek architecten voor Stichting Tilburgse Linten een concept gemaakt, om zo het gesprek voor het gebouw op gang te krijgen. Dit initiatief hebben we opgepakt en verder uitgewerkt tot een haalbaar plan.  

Ontwikkeling van het pand biedt kansen voor de omgeving: een markante entree voor het winkellint, ruimte om elkaar te ontmoeten en, door een combinatie van functies, een andere dynamiek die bijdraagt aan een betere sociale veiligheid. 

Aan de zijde van de Besterdring komt in het plan een hip grand café dat zal fungeren als een huiskamer voor mensen in de wijk: gezinnen, ondernemers, studenten, jongeren en ouderen. Boven de horeca komt een hostel met ongeveer 25 slaapplaatsen.

Aan de Leonard van Veghelstraat komt de entree voor de zes appartementen van ongeveer 70m2. Er is ruimte voor drie woningen op de eerste en drie op de tweede verdieping. In de vleugel aan de zijde van de gymzaal komt ruimte voor bijeenkomsten, exposities en verenigingen. 

Met de combinatie van deze functies zorgen we tot laat in de avond voor ogen op de straat. Dat draagt bij aan de veiligheid in de omgeving van het pand. Voor een hostel is dit een perfecte plek, zo dicht bij de Spoorzone, popzaal 013 en het stadscentrum. En we voegen iets unieks toe aan het aanbod van overnachtingen in Tilburg.

Brabants Dagblad 3 december 2020