stek 1806

schaapskooi

Oirschotse hei

    • project    schaapskooi
    • locatie     Oirschot
    • periode   2018-2019
    • status      ontwerp

de Eerste Compagnie van het Verloren Schaap

Voor een veteraan met PTSS wil Defensie op eigen terrein een kleine schaapskooi plaatsen, die bovendien verplaatsbaar moet zijn.

Het ontwerp is gebaseerd op een herkenbaar traditionele schaapskooi, vertaald naar een meer hedendaagse uitstraling en vormentaal. De fundering en constructie is zo ontworpen dat er vrijwel niet gegraven hoeft te worden en dat de constructie ter plaatse gemonteerd kan worden.De afwerking bestaat uit houten delen (naturel of geschilderd), waarbij het bovenste deel van de wanden deels open is (door het weglaten van planken) voor voldoende ventilatie. Aan beide zijden zijn dubbele staldeuren geplaatst. Zo kunnen de bovenste delen opgezet worden voor extra ventilatie.

De vorm van de schaapskooi verwijst naar oorspronkelijke schaapskooien, waarbij de afgeschuinde hoeken er voor zorgen dat bij het naar buiten drijven van de schapen er geen schapen in verdrukking komen. Voor de dakafwerking wordt uitgegaan van een cementgebonden golfplaat, waarbij eventueel ook een aantal lichtdoorlatende delen gebruikt kunnen worden. Onder de dakplaten door is voldoende ruimte voor ventilatie.

De situering van de schaapskooi is belangrijk, wind en regen mogen niet hinderlijk zijn in de stal. De wind en de regen komen gemiddeld uit het zuidwesten, de stal moet hier dan ook voldoende bescherming bieden. De positionering en vormgeving dragen hier aan bij.

De schaapskooi wordt (zoveel mogelijk) zelf gebouwd en waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van gesponsorde materialen.

Eindhovens Dagblad 31 december 2018

Eindhovens Dagblad 1 mei 2018

Omroep Brabant 19 april 2018