stek 1728

spitsvondig

prijsvraag

    • project    prijsvraag Nieuwe Spits Sacramentskerk
    • locatie     Tilburg
    • periode   2017
    • status      schetsontwerp
    • beelden  stekarchitecten / ivorm

Spitsvondig
De Sacramentskerk in het centrum van Tilburg is al jaar en dag bekend als ‘die kerk zonder torenspits’. Nu de kerk herbestemd wordt tot woningen, is er een ontwerpwedstrijd door de buurtraad uitgeschreven voor een nieuwe torenspits. En uit meer dan 80 inzendingen werden drie ontwerpen geselecteerd, waaronder de inzending ‘spitsvondig’ van stek architecten.

Van oud naar nieuw
Voor stek een hele uitdaging om een nieuwe passende spits te ontwerpen aangezien wij de toren met spits alleen van de foto’s kennen. De oude spits had een heel specifieke contour met een twee duidelijke hellingshoeken die de vorm bepalen. Een passende beëindiging van de toren die de huidige toren mist.

Door 4 stalen kolommen wordt de basis vorm van de oude spits weer teruggebracht. Om deze nieuwe contour te stabiliseren en als verwijzing naar de oude constructie wordt hierin een vlakverdeling van stalen buizen opgenomen. Om de oude contour verder te benadrukken, krijgt de basis van de spits een meer gesloten invulling in een andere hellingshoek. Bovendien ontstaat er daarmee een balustrade voor het dakterras onder de spits, waarmee een prettige buitenruimte aan de torenwoning wordt toegevoegd. Met een fantastisch uitzicht op het centrum én buitengebied van Tilburg. Met de vorm verwijzen we sterk naar de oude spits, maar voor velen is het altijd de toren zonder spits geweest. Daarom wordt de spits in een wolken grijze kleur uitgevoerd. Op heldere, zonnige dagen staat de spits te schitteren in de zon; op meer bewolkte grijze dagen valt de spits bijna weg tegen de grijze achtergrond en komt de herinnering aan ‘die toren zonder spits’ weer terug.

Spits met een twist
De kerk maakt plaats voor nieuwe, hedendaagse woningen. Daar past ook een meer moderne torenspits bij. Een spits met een twist: de constructie van de spits blijft daarom open en we geven we spits een hoekverdraaiing. Zo ontstaat er een bijzonder lijnenspel en oogt de spits steeds anders.

En tenslotte wordt er ook nog een nieuwe verschijningsvorm aan de spits toegevoegd: in de avond en nacht wordt de spits zacht en subtiel verlicht. Zo is er weer andere, nog onbekende, contour van aan de torenpits te zien is. En zo vormt de spits een baken voor Tilburg, hetgeen het altijd geweest is.