stek 1632

woonhuis

eenheid en contrast

  • project    woonhuis BS
  • locatie    Tilburg
  • periode   2016-2017
  • status      gerealiseerd
  • foto’s      verkoopinformatie/stekarchitecten/JVG fotografie

De wijk Theresia is een typische woonwijk uit 1930. De straten zijn rondom kerkpleinen gesitueerd, hier en daar is de wijk doorbroken met nieuwbouw. Momenteel wordt aan de rand van het gebied de spoorzone vormgegeven.
Deze hoekwoning is ontworpen in een rij van drie woningen in 1934. Het trappenhuis tekent zich fraai af in de zijgevel met een drietal ramen. De keuken, het toilet en de badkamer zijn, als bij zoveel woningen in Tilburg, gesitueerd in de aanbouw op de begane grond. In de loop van de tijd is de plattegrond sterk veranderd. Zo is de voor- en achterkamer samengevoegd tot een woonkamer en is een deel van de tuin, naast de keuken, bij de woning getrokken. De ruimtes vormen echter geen geheel.

Eenheid en contrast
In nauwe samenwerking met de opdrachtgever en de uitvoerende partijen is het plan ontwikkeld. Door het deels verwijderen van de aanbouw en het openen van de woonkamer naar de achterzijde ontstaat een geheel. Een deel van bestaande constructie is gehandhaafd, zo ontstaat een keuken afgescheiden van de woonkamer, zonder geheel dicht te zijn.
De nieuwe badkamer is op de keuken gesitueerd, waardoor op de begane grond ruimte voor een bijkeuken is.
De gehele nieuwbouw is in smalle houten (western red cedar) latten gevat en vormt een contrast met het bestaande woonhuis. Een glasstrook van meer dan 5m hoog vormt een bijzondere scheiding tussen oud en nieuw en brengt daglicht binnen.