stek 1629

woonhuis

ruimte en licht

  • project    woonhuis TM
  • locatie    Goirle
  • periode   2016-2017
  • status      gerealiseerd
  • foto’s      john van groenedaal

Dit woonhuis uit 1973 is ontworpen door de architect Eduard van Wesemael uit Goirle. De woning maakt deel uit van een rijt van 9 woningen en ligt aan de noordzijde van Goirle, aan de rand van een woonwijk. Het huis is enkele jaren in gebruik geweest als bed & breakfast, wat de nodige interne wijzigingen met zich mee heeft gebracht. De huidige bewoners willen het pand weer geheel als woonhuis gebruiken.

Ruimte en licht 
De rij woningen draagt specifieke kenmerken van de architect zoals een splitlevelverdeling, doorkijken en open ruimtes. Kenmerkend voor het huis zijn de slaapkamers op tuin / maaiveld niveau en een daarboven gelegen woonkamer zonder directe toegang tot de achtertuin. Daarnaast kent het huis een splitlevelverdeling en ligt in het hart van het huis – aan de keuken – een patio.
Bij deze renovatie draait het om het toevoegen van ruimte en licht. Zo zijn de (kinder) slaapkamers vergroot, naar de tuin toe. Dit biedt bovendien een ruim dakterras, dat bereikbaar is vanuit de woonkamer met nieuwe grote openslaande deuren. Oorspronkelijk had de woonkamer geen verbinding met de tuin, nu is het dakterras middels een trap met de tuin verbonden. Daarbij is gekozen voor een balustrade in glas en staal, die veel zicht op de tuin beidt.

De buitengevel van de aanbouw is gerealiseerd in een combinatie van staalwerk in antraciet en blanke iroko houten delen. De houten schuifdeuren van de slaapkamers zijn hergebruikt.