stek 1730

revitalisatie

wonen met zorg

    • project    Severinus
    • locatie     Veldhoven
    • periode   2017-2019
    • status      gerealiseerd
    • foto’s       Rene de Wit / stek architecten

Stichting Severinus in Veldhoven biedt zorg en huisvesting in zorgcomplexen aan haar cliënten: mensen met een verstandelijke beperking. Bij een deel van de zorgcomplexen treden functionele knelpunten op. Er worden regelmatig aanvragen gedaan voor aanpassingen in verband met een specifieke woon- en/of zorgvraag.

In het voortraject hebben we onderzocht op welke wijze de bestaande zorgcomplexen kunnen aansluiten bij de huidige en toekomstige zorgvraag. stek architecten ontwerpt voor deze complexen de revitalisatie. Omdat dit een grote ingreep betreft is gekozen voor het uitvoeren van een pilotproject. Zo profiteren de volgende woningen van de lessen uit dit eerste project.

Op het gebied van wonen en zorgverlenen is onder andere vraag naar meer licht en ruimte en een veilige omgeving om in te wonen en te werken. Samen met zorgprofessionals is de nieuwe zorgomgeving nauwkeurig ingedeeld en vormgegeven.
De cliëntkamers zijn groter geworden en hebben allemaal een eigen sanitaire voorziening. Daarnaast zijn de ruimtes lichter en is de gang breed genoeg om te manoeuvreren met een brancard en toch is er voldoende opbergruimte.

In de gezamelijke woonkamers is het mogelijk ook in een aparte ruimte te gaan zitten, of om, binnen het zicht van de zorgprofessionals, toch op een eigen plek een spelletje te doen. Ook is er vanuit de keuken direct contact met de woonkamer.
Zichtlijnen zijn een belangrijk uitgangspunt geweest bij het herpositioneren van de ruimtes.

De revitalisatie wordt direct aangegrepen om ook op het gebied van energiebesparing een aantal stappen te zetten. Zo is in de schil meer isolatie aangebracht, zijn nieuw kozijnen met HR++ glas geplaatst en is de installatie vervangen. Zo sluit de energiehuishouding aan bij de huidige eisen. Dit alles zodat de complexen de komende 20 jaar kunnen blijven aansluiten bij de zorgvraag van de cliënten.

Het eerste complex is inmiddels gerealiseerd door bouwbedrijf Th. van Kasteren en weer in gebruik genomen door de cliënten en de zorgprofessionals.
De evaluatie leert ons dat de clienten snel gewend waren en dat de woning ze goed past. Enkele aandachtspunten nemen we mee naar het volgende zorgcomplex.