stek 1917

renovatie

werken in een rijksmonument

  • project    Studio de Gruyter
  • locatie     Tilburg
  • periode   2019
  • status      opgeleverd
  • foto’s       rene de wit / josefina eikenaar (avondfoto)

In Tilburg heeft stek architecten in samenwerking met bureauVH, HSH Architecten en Honk dit rijksmonument, een voormalig kruidenierspand van De Gruyter,  verworven en duurzaam gerenoveerd tot kantoor verzamelgebouw. Bijzonderheden aan het pand zijn de opvallende keramieken voorgevel en de afmetingen, het hoofdgebouw is bijna een perfecte kubus van 8x8x8 meter. Het pand, oorspronkelijk een winkel met magazijn op de verdieping, is heeft na sluiting van de winkel diverse andere bestemmingen gehad, zoals muziekschool en kantoor. Dit diverse gebruik heeft zijn sporen nagelaten: het pand was opgedeeld in kleinere ruimten, de buitenruimte was overkapt en de gevel plaatselijk beschadigd. In de gebouwschil waren er kleine, energetische aanpassingen verricht en de toch al sobere klimaatinstallatie functioneerde niet meer. 
Monumentale kwaliteiten zoals het bijzondere gevelaanzicht, het vele glas-in-lood, maar ook de heldere routing en de ruime verdiepingshoogte waren goed bewaard gebleven.

Zowel de begane grond als de verdieping zijn als één grote open werkruimte ingericht. Ieder met een eigen uitstraling en oorspronkelijke kenmerken. De ondersteunende functies, vergaderruimte, toilet en keuken, zijn in de achterbouw opgenomen.

Het isoleren van de buitenwanden (aan de binnenzijde), van de begane grond vloer en het dak heeft een beperking van de benodigde energievraag tot gevolg. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst en er wordt gebruik gemaakt van een lucht-lucht warmtepomp die het pand zowel verwarmt en koelt. De combinatie van deze maatregelen zorgen er voor dat het pand nu gasloos is. 

Eind 2019 is het pand feestelijk geopend. Naast kantoorruimte voor de eigenaren biedt Studio de Gruyter ook ruimte aan andere kleine ondernemingen.

Snoepje van de week – Muntdrop
Snoepje van de week – Het verrassingsei
Snoepje van de week – De bonbon