stek 1634

tandartspraktijk

open en besloten

  • project    Tandartspraktijk RS
  • locatie     Heeze
  • periode   2016-2017
  • status      gerealiseerd
  • foto’s       rene de wit

Het voormalige politiebureau in Heeze, wordt deels verhuurd aan verschillende bedrijven. Medio 2017 huisvest het hoofdgebouw de tandartsenpraktijk van de opdrachtgever. Naast drie behandelkamers, zullen ook een kantoor, koffieruimte en keuken worden gerealiseerd binnen het huidige pand.

Voor een entree, balie, wachtruimte en toilet voor cliënten is echter geen ruimte. Hier is een nieuwe (semi vrijstaande) aanbouw aan de voorzijde voor ontworpen, waarin deze functies een plek kunnen krijgen.

Besloten transparantie

Door gebruik te maken van glas, staal en beton wordt de aanbouw een autonoom deel van het gebouw, echter wel passend bij het bestaande. De grote glasvlakken en de plaatsing van de kolommen zorgen voor een prachtig uitzicht vanuit de wachtkamer. Door de ligging van de wachtkamer en de wijze waarop de entree is vormgegeven ontstaat tegelijkertijd een besloten ruimte.

Verse lucht wordt binnengehaald via een grondbuis onder de begane grond vloer.  Door de constante temperatuur van het grondpakket, wordt de lucht in een zomer situatie 5 graden gekoeld en in de winter 5 graden opgewarmd. Via vlakke vloerroosters wordt deze ventilatie wanneer nodig naverwarmd en geforceerd de ruimte ingeblazen. Een stand alone koelsysteem zorg voor de hete dagen voor extra koeling in deze wachtruimte.

Deze herbestemming is uitgevoerd door Bouwbedrijf Th. van Kasteren.